MARS

Kommunernes og de lokale treparters værktøj til at udarbejde omlægningsplaner

MARS står for Multifunktionel ArealRegiStrering og er en online platform, som samler information om de arealbaserede indsatser inden for kvælstofreduktion, udtagning af kulstofrige lavbundsjorder, skovrejsning og natur ét sted.

Du finder MARS her

MARS består af fire moduler: Screening, Planlægning, Ansøgning og Status.

Screeningsmodul: Med screeningsmodulet kan alle tegne et område og få det screenet i forhold til potentialer og mulige begrænsninger for arealets udtagning. Målgruppen er alle der ønsker at se, om et område er relevant ift. arealomlægning – herunder fx lodsejere, rådgiver, organisationer og kommuner. Når du har tegnet, uploadet eller udpeget et areal, laver modulet en screeningsanalyse, der viser både potentialet for udtagning samt eventuelle konflikter, der måtte være på det indtegnede areal. Du kan nemt kopiere linket og dele med andre. Screeningsmodulet kræver ikke login.

Planlægningsmodul: Dette modul skal anvendes af de lokale treparter og kommunerne til at lave omlægningsplaner[link]. Modulet tager afsæt i de 37 kystvandgrupper fra vandplanerne. Via disse kan man tilgå det konkrete område, hvor man ønsker at arbejde med et projekt. Her er informationer om indsatsbehov og projekter med tilsagn udstillet sammen med miljødata, der udstilles via kortlag. Man kan tegne forskellige skitseprojekter til omlægningsplanen og kan – ud over at få screenet for potentialer for udtagning og eventuelle konflikter – også få lavet beregninger af kvælstofeffekter. Planen er dynamisk, så man løbende kan se, om planen indfrier indsatsbehovet for kvælstofreduktion. Planlægningsmodulet kræver login.

Ansøgningsmodul: Her kan ansøgere (private, Naturstyrelsen eller kommuner) indtegne, ansøge og administrere projekter. Modulet er under udarbejdelse og forventes klar i løbet af foråret 2025.

Statusmodul: Her kan man se status på kvælstofindsatsen, udtagningsindsatsen og skovrejsning på nationalt, kystvandgruppe-, lokal trepart- og kommunalt niveau. Status kræver pt. login.

Oprettelse af MARS brugere

Oprettelse af MARS brugere sker gennem Danmarks Miljøportal (DMP). Din DMP-lokaladministrator tildeler brugerrettigheder til MARS.
SEGES tildeler brugerrettigheder til udtagningskonsulenter.
DMP’s supportcenter kan kontaktes, hvis du skal have hjælp til at finde din DMP lokaladministrator

Undervisning i MARS

SGAV afholder webinar d. 4. februar for kommuner og lokale treparter om brugen af MARS.

Tilmeld dig her

Optagelse af webinaret offentliggøres efterfølgende her på siden.

Derudover planlægger styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø at holde opfølgende møder om MARS med de 10 sekretariatskommuner og de tilhørende lokale treparter, når den endelige organisering er fastlagt.

Vejledninger til MARS

Faglig vejledning til MARS 1.0 – Screeningsmodul
Faglig vejledning til MARS 1.0 – Planlægningsmodul
Vejledning til DMP brugeradministratorer om rettighedsstyring i MARS 1.0

Se også tekniske brugervejledninger hos DMP

Kontakt og teknisk support vedr. MARS

Har du spørgsmål til MARS er du velkommen til at skrive til: lokale-treparter@sgav.dk

Har du tekniske problemer skal du kontakte Danmarks Miljøportal.

Den videre udvikling af MARS

I løbet af 2025 vil der blive arbejdet på at implementere Ansøgningsmodulet, forbedre brugeroplevelsen og optimere screeningsfunktionerne. De opdaterede retentionskort vil ligeledes blive tilgængelige i MARS i foråret 2025.

Bag om MARS

MARS er udviklet af Ministeriet for Grøn Trepart - Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø med Danmarks Miljøportal (DMP) som leverandør. En følgegruppe med repræsentanter fra KL, kommuner, vandoplandsstyregrupperne, udtagningskonsulenter og Naturstyrelsen har bidraget til udviklingen.

Kontakter

Hvis du ikke kan finde svar på spørgsmål, der vedrører de lokale treparter her, kan du rette henvendelse til 'Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø' på mail:  
lokale-treparter@sgav.dk

Du kan også ringe til vores kontaktcenter for Grøn Trepart på: tlf. 33 95 80 00

Ministeriet for Grøn Trepart kan kontaktes på: 
mgtp@mgtp.dk

Naturstyrelsen kan kontaktes på: nst@nst.dk
eller på: tlf. 72 54 30 00

Kommunernes Landsforening kan kontaktes på:
kl@kl.dk eller tlf. 33 70 33 70

Landbrug og Fødevarer kan kontaktes på:
info@lf.dk

Danmarks Naturfredningsforening kan kontaktes på:
dn@dn.dk