Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø er positivt overraskede over, at der har været så mange interesserede ansøgere til ansøgningsrunden for tilskud til biodiversitetsskov 2025. Samtidig er det ærgerligt, at det i år ikke er muligt at imødekomme alle ansøgninger.
I alt har 372 ansøgere i år søgt om et samlet beløb på over 141 mio. kroner. Det er over en fordobling i forhold til de 56 mio. kroner, der blev søgt og bevilliget midler til sidste år. Desværre er det ikke muligt at imødekomme alle ansøgninger denne gang, da der til denne ansøgningsrunde var afsat 31 mio. kroner. Det skyldes at en imødekommelse af alle ansøgninger ville betyde, at der ikke ville være nok midler til projekter i Natura 2000-områderne de kommende år.
”Det er positivt, at der er så stor interesse for ordningen andet år i træk, og at mange gerne vil bidrage til at fremme biodiversiteten i de danske skove. Det er helt centralt at bevare biodiversiteten i skovene i Danmark og sikre stabile og naturlige levesteder for de arter, der lever i og af skove. Derfor er det enormt ærgerligt, at vi ikke kan imødekomme alle ansøgninger, men vi ser frem mod næste ansøgningsrunde til foråret” siger Asger Petersen, teamleder i Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.
Det bliver muligt igen at søge ordningen fra foråret 2026, hvor puljen igen vil være 31 mio. kroner.
Tilskudsordningen biodiversitetsskov har til formål at give økonomisk opbakning til projekter, der skal fremme og bevare biodiversiteten i skovene og sikre stabile levesteder for de dyrearter, som lever i skove. Tidligere er den kun søgt i et meget begrænset omfang, og derfor besluttede den daværende Landbrugsstyrelsen at lave en ny, simplere og mere smidig ordning for ansøgere til biodiversitetsskov, så det blev lettere for skovejere at søge om tilskud.
Fakta om ordningen Biodiversitetsskov
- Formålet med ordningen biodiversitetsskov er at fremme og bevare biodiversiteten i skovene samt sikre og fremme stabile levesteder for de arter, som er tilknyttet skov. Ordningen har fokus på Natura 2000-områder, hvor der er en særlig forpligtelse til at bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for Danmark.
- Ordningen biodiversitetsskov er en frivillig ordning. Tilskuddet kan gives til private lodsejere eller kommuner.
- I tilskudsordningen gives tilskud til bevaring af træer i skovarealet til naturligt henfald, idet døde og gamle træer har stor betydning for skovenes biodiversitet. Mange arter, såsom insekter og svampe, er direkte eller indirekte knyttet til det døde træ, herunder en række af landets sjældne arter. Tilskuddet gives også til ekstensiv skovdrift af tilsagnsarealet i 20 år.
- Ordningen har en samlet pulje på 125 mio. kroner. fordelt over perioden 2024-2027 og er en del af den danske CAP-plan 2023-2027.
Læs mere om tilskudsordningen biodiversitetsskov
Følg med i aktuel status for sagsbehandlingen af tilsagnsansøgningerne