Der lever omkring 100 bævere fordelt på 28 bæverfamilier i området omkring Arresø og Gribskov. Det er flere end forventet.
Det viser den nyeste og hidtil mest omfattende undersøgelse af den nordsjællandske bæverbestand, siden de første bævere blev udsat i Nordsjælland for femten år siden.
”Der er mange flere bævere, end man tidligere har forventet, hvilket formentlig skyldes, at Nordsjælland har så mange vandløb og søer, og dermed kan bære en stor bestand,” siger biologistuderende Sofie Grønning fra Københavns Universitet, der står bag undersøgelsen, som Naturstyrelsen har støttet.
Hun har travet mere end 60 kilometer langs søer og vandløb i forbindelse med projektet, som er stillet til rådighed for Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, der har myndighedsansvaret for bæverne.
Nyheden fortsætter efter videoen.
Uventet hjælp til grøn forandring
Bæveren er kendt som naturens talentfulde entreprenør, der med stor præcision bygger dæmninger, så vandet stiger og skjuler indgangen til deres bo. Men dæmningerne er også gode for den omkringliggende natur.
”Bæverne er ekstra nyttige i en tid, hvor vi er ved at omforme det danske landskab. Bæverens dæmninger, stemmer vandet op og gør jorden våd. Konsekvensen er, at drivhusgasser og kvælstof bliver holdt tilbage til gavn for klima og vandmiljø,” siger bæverekspert og forstfuldmægtig Ejgil E. Andersen fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.
Den grønne trepart har som mål at vådgøre 140.000 hektar dyrkede lavbundsjorde, der udleder store mængder CO2. En del af disse jorder skal i stedet omlægges til natur. Det kan bæveren hjælpe med.
Læs mere om den grønne trepart
Første bo i Gribskov
I forbindelse med den nye forskning fandt man for første gang et bæverbo i Gribskov. Et fund, der lover godt for fremtiden, fortæller biolog Lise Vølund fra Naturstyrelsen i Nordsjælland.
”Bæveren er et stort og fascinerende dyr, og selvom den er sky og mest nataktiv, så kan den opleves med lidt snilde og tålmodighed. Bæverens aktiviteter i naturen er meget synlige ved bævergnav, væltede træer og dæmninger og det giver spændende naturoplevelser,” siger Lise Vølund.
Gribskov er Sjællands største skov og kommende naturnationalpark. Bæveren har bevæget sig omkring 12 kilometer gennem vandløb fra det oprindelige udsætningssted for at nå til Gribskov.
Læs mere om bæveren